Rybářský rozcestník
0-9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

zakrmovací prak

Zakrmovací prak funguje podobně jako raketa, jen se s ním dají střílet pouze koule lepivé směsi, co drží pěkně v celku a nerozpadávají se. Do rakety lze nasypat i sypký partikl, který prakem bohužel střílet moc nejde. Ovšem jeho předností je rychlost zakrmení, protože po náhozu zůstává prak kousek u prutu, zatím co raketu je třeba stahovat navíjením vlasce či šňůry na naviják a tak koule krmné směsi se dají prakem nastřílet rychleji, než raketou.

zakrmovací prak

A jak to celé funguje? Podobně jako s raketou, prak připnete na kmenový vlasec nebo šňůru například pomocí obratlíku s karabinkou a nahodíte stejně, jako když nahazujete nástrahu s olovem, jen prak „nabijete“ koulí vytvořenou z mírně lepivé krmné směsi.

koule krmné směsi vhodné k zakrmení lovného místa prakem

Ukázka zakrmování prakem, video zde: Zakrmování lovného místa zarkmovacím prakem

Nejčtenější články

Uzení ryb podle baštýřek

Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….