Rybářský rozcestník

Jak na ryby s Rudou Hrušínským – 8 díl – Jak na velké kapry, focení ryb, Lužnice 2., nadívaný pstruh

Osmý díl pořadu Jak na ryby s Rudou Hrušínským, který v roce 2011 vysílala Česká televize. A znovu se chystáme na kapry! Tentokrát se ovšem zaměříme na lov velkých kaprů. Pavel Tomi vezme Rudu Hrušínského a Davida Havlíčka za Michalem Kučerou, který se na velké kapry specializuje už řadu let. Řeč bude především o magických kuličkách – boilie. Během výkladu o těchto nástrahách nás vyruší Michalův syn Kryštof úlovkem asi devítikilového kapra. A nebude to kapr ani největší ani poslední! Ruda sice nahodí klasicky s krmítkem, ale informace o výrobě, příchutích či způsobu nastražení, hltá společně s Pavlem až do chvíle, kdy mu na jeho sestavu zabere pořádná ryba…

Vláčkař David dnes bude fungovat jako spojka, vytrvalý pomocník při vylovování a hlavně jako fotograf, takže od něj získáme pár tipů, jak správně rybu vyfotit. Ruda s Pavlem se do chytání velkých kaprů tak zabrali, že si ani nevšimli, že David odjel do jižních Čech, aby nám představil dolní tok Lužnice. Pak ještě zajede do Novohradských hor podívat se na nejmodernější rybí líheň ve střední Evropě. Protože při chytání kapřích gigantů pořádně vyhládne, Ruda s Pavlem a Mírou Mužíkem připraví opět rychlou rybí dobrotu.

Další videa z YouTube kanálu Davida Havlíčka – nastrahy.cz najdete zde: RED BASS David Havlíče

Nejčtenější články

Uzení ryb podle baštýřek

Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….