Krátké video ukazující nádherného, poměrně velkého, sumce odplouvajícího z mělčiny ….
Ledňáček je skvělý lovec. Ovšem ani jemu to někdy nevyjde a občas při útoku rybku mine. Video ukazuje úchvatné podvodní záběry jeho dvou útoků. Poprvé mu to nevyšlo, podruhé si odnáší rybku v zobáku.
Skoro dvouhodinové video o letní kaprářské výpravě Alana Blaira a Oliva Daviesna napříč Evropou. Zastávka byla i u nás v Česku!
V dnešním pokračování pořadu Jak na ryby s Rudou Hrušínským se vypravíme na pstruhy. Pavel Tomi s Rudou sice trochu zabloudí, ale nakonec Davida Havlíčka s Tomášem Krejčou, který nás dnes bude učit, v lese najdou. Tomáš je Davidův kolega ze závodního vláčecího týmu a pravidelně jezdí na mistrovství světa v přívlači. Výzva ke společnému závodu dvojic patří k těm, které se neodmítají. Vítěz bude pro vás možná překvapením, ale v každém případě se dozvíte, jaká barva a tvar rotační třpytky je nejlepší, jak funguje tzv. hauserovo peří, speciální gumová nymfa či jak upravit chod malého woblírka….
Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.
Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.
Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.
Langer MediaNet s.r.o.
Chábory 5, 518 01 Podbřezí
IČO: 04732090, DIČ: CZ04732090
Kontakt: 775 684 842
rybarskyrozcestnik(@)seznam.cz
Copyright 2024 ©Rybářský rozcestník. Všechna práva vyhrazena.
Kopírování jakékoliv části webu není povoleno bez souhlasu autora.